dimarts, 25 d’abril de 2017

Els alumnes de Batxillerat visiten Friselva, SA
El passat 30 de març els nois i noies de 1r. de Batxillerat vam conèixer el funcionament d’aquesta empresa. Aquesta sortida la vam fer en el marc de l’assignatura Economia de l’Empresa 1 i ens hi van acompanyar les professores Irene Turienzo i Carme Montcanut.
Friselva és una empresa de Riudellots de la Selva que va començar l’any 1950 com a tractant de porcs. Gradualment introduïren l’escorxador i la sala de desfer. La població de Riudellots està ben comunicada i aquest fet facilita la distribució. L’entorn té tradició càrnica, hi ha granges, mà d’obra especialitzada i una indústria auxiliar del sector.
Gràcies a una intensa trajectòria professional, avui dia Friselva està especialitzada en tota mena de productes derivats del porc. La matèria primera, l’animal, la proporcionen els proveïdors grangers combinant diverses races.
Per altra banda, el perfil del logotip de Friselva simbolitza l’activitat. Com proclama la coneguda dita popular del porc s’aprofita tot, certament, aquesta empresa en treu rendiment perquè tant n’elabora farina com n’afaiçona la grassa i la sang.
Vam poder comprovar les estrictes mesures higièniques i sanitàries que adopta l’empresa durant tot el procés de fabricació. Només d’arribar ens vam treure els objectes metàl·lics (rellotges, anells, arracades,...), i un vestit ens va tapar cabells, roba i sabates. Talment semblava que ens preparessin per entrar en un quiròfan. Abans d’entrar, una màquina ens rentava les mans i uns rodets netejaven la sola dels peus, tot per evitar la contaminació de la carn. Friselva ha estat mereixedora de certificacions internacionals de qualitat que avalen el seu bon fer.
Ens van mostrar l’escorxador, la sala d’especejament, l’envasat al buit, les diferents dependències i departaments, el laboratori,... arreu hi havia activitat. Vam veure com abans de transportar la carn l’embalaven amb molta cura per no trencar la cadena del fred. Friselva creix dia rere dia i aquest progrés repercuteix positivament en la nostra comarca i en l’economia catalana.
Els alumnes vam gaudir de la visita i així ho relaten amb les seves pròpies paraules: ha estat molt productiva perquè és un privilegi veure una empresa per dins, saber què és treballar de debò, ens adonem que cal estudiar i formar-se per a obtenir un lloc en el mercat laboral. Treballar no és el mateix que estudiar. És una excursió que ens ha marcat, hem conegut l’interior d’una empresa, els nivells jeràrquics,... tenim ganes de seguir estudiant i lluitant per escalar la piràmide i arribar tant amunt com ens sigui possible. Un adjectiu: impactant, una visita difícil d’explicar, notes múltiples sensacions que t’impressionen, les ha de sentir un mateix. Una visita molt interessant, hem pogut parlar amb persones que ens han atès i acompanyat en tot moment, m’ha agradat molt conèixer-les perquè no debades el factor humà és essencial en una empresa. La rebuda i tot el recorregut han estat molt bé, ens han respòs totes les preguntes, curiositats i dubtes, ha estat genial visitar les instal·lacions, veure el treball en equip,...

Els nois i noies d’Economia de l’empresa del Batxillerat Social del curs 2016/2017, i les professores Irene Turienzo i Carme Montcanut de l’Institut de Vilablareix, volem transmetre el nostre agraïment a tot el personal de Friselva, SA. Esperem que us hagi semblat tan interessant com ens va semblar a nosaltres. A reveure!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada